Začínáme s Bolt Action


Většina malých kluků si hrála na podlaze svého pokojíčku s plastovými vojáčky. Když už odrostli, hodně z nich si lepilo a barvilo modely druhoválečných tančíků či letadel. A inu, proč to na stará kolena nespojit!

Tak začíná článek, co jsem sepsal pro Katchera na Critical Hit o začínání s Bolt Actionem.


V článku se dozvíte základní informace o hře, armádách, mechanice a české komunitě. Tedy tak nějak vše, co je dle mě potřeba vědět při uvažování o pořízení.


Takže pokud máte kamarády, kteří by třeba chtěli začít či se o hru zajímaly, je to dle mě ideální článek, co jim poslat k přečtení. A nebo samozřejmě, pokud se o hru sami zajímáte.

A komu by článek přeci jen nestačil, je tu anglické Začínáme s BA přímo od Warlord Games.

Update: Pro zájem lidí, sychrování že Katcher někdy nezruší CH a článek se s ním nesmaže jsem se nakonec rozhodl, hodit i přímo sem. Akorát jen jako blok textu bez obrázků a ne se všemi prolinky.

Jako většina wargamingových her i Bolt Action pochází z Anglie. Pravidla napsali Rick Priestley a Alessio Cavatore, známí díky své práci na raných edicích Warhammeru 40k.

Bolt Action nás vezme z pohledu rozšířené čety na bojiště druhé světové války ve všech jejích hlavních i vedlejších frontách – od invaze do Polska, přes boje v Pacifiku až po zoufalou obranu Berlína. A všechna bojiště nutně potřebují i pravidla téměř všechny národy, které se války účastnili. Od hlavních mocností jsou tu i pravidla pro více fajnšmekrovské věci jako třeba Norsko, Bulharsko či Čína! A koho by nebavila regulérní armáda, tak jsou i pravidla pro partyzány…

A i pro stavbu armády je téměř neomezená spousta možností, které pravidla umožňují. Pokud daná jednotka za války existovala, velmi pravděpodobně půjde nasadit. Takže kromě pěchotních čet je samozřejmě možné nasadit i čety motorizované, tankové, motocyklové, mariňácké, horské i jízdní. A kdo chce něco úplně nevšedního, nikdo mu nebrání postavit armádu jen z dětí z Hitlerjugend či ji okořenit psy s minou přimontovanou na zádech.

Protože se hra odehrává na úrovni posílené čety, není k hraní potřeba žádná velká přehršel modelů. Víceméně ke hraní stačí koupit jednu krabici základních vojáků, ze dvě podpůrné zbraně a tančík. A hotovo. Díky tomu je hra i svižná (cca pod dvě hodiny na „velkou hru“), není nutno barvit žádnou ohromnou záplavu modelů a neleze to tolik do peněz (pořádná herní armáda se dá pořídit za dva tisíce). I když samozřejmě se najdou výjimky – nikoho nepřekvapí, že Rusům na standardní formát nedělá problém na třicet esesáků poslat sto dvacet Ivanů. Ale i tak je z toho vyrovnaná hra. Kolik by zajímala finanční stránka věci více podrobněji, nechť si přečte článek na Haydenově blogu, zaměřený čistě na tuto problematiku.

Což je jedním z největších kladů Bolt Actionu. Téměř vždy vyrovnaná hra. Pravidla jsou opravdu dobře napsaná a tak každá hra je zajímavá a různé národy jsou sice silnější než jiné, ale pořád v rámci mezí, aby se všichni mohli bavit. A tak není problém, když se třeba potkají Američani z Arden s polskou kavalérii – oba hráči si zahrají vyrovnanou hru.

Herní mechanika je velmi odlišná od ostatních her s „ty hraješ, já hraju“ systémem díky implementaci rozkazů a morálky. Jednotky se aktivují pomocí rozkazu, který si hráči prvně musí vytáhnout (což určuje počet jednotek ve hře – kdo má přesilu, má iniciativu) a daný rozkaz musí jednotka prvně splnit. K tomu potřebuje podhodit svoji morálku, která je určena kvalitou jednotky, ale dalšími faktory – jestli po ní někdo střílí, má mrtvého seržanta, je poblíž poručík a podobně.

To, že se hra odehrává v druhé světové válce má výhodu v nepřeberném množství modelů, které lze použít. Kromě „oficiálních“ modelů od Warlord Games, který vyrábí pravidla, jsou tu další desítky firem, které vyrábí použitelné modely. Menší nevýhodou je, že v ČR není žádný obchod, který by měl ve větším naskladněno Warlordí modely. Oficiální měřítko na techniku je 1/56, ale spousta hráčů využívá i větší modely v měřítku 1/48, což jim dovoluje hlavně stavbu techniky v detailních kitech od Tamiye.

V Čechách má Bolt Action relativně velkou komunitu, když se vezme v potaz, že se hra u nás hraje nějaké dva roky. Nejhranější je samozřejmě v Praze, kde je něco okolo dvacítky hráčů a tak co čtvrt rok se v ní konají i miniturnaje. Další větší komunity jsou v Plzni a Českých Budějovicích a nějací hráči se najdou i na Moravě v Brně a Ostravě. A pro čtenáře ze Slovenska je dobrá zpráva, že i tam je (minimálně v Bratislavě) komunita několika hráčů.

Česká komunita je velmi přátelská a milá na nováčky. Nejednoduší kontakt s ní je prostřednictvím Facebookové skupiny Bolt Action Česká republika, kde se schází většina hráčů. Na Facebooku se i často konají hromadné objednávky modelů z Anglie, by se ušetřilo na poštovném. Další informace o Bolt Actionu můžete získat tam, či v Bolt Action sekci mého blogu.

PS: Příští měsíc má hra dostat druhou edici pravidel, takže je možné, že se některé věci změní, ale s velkou pravděpodobností hra zůstane pořád stejně dobrou, jako byla

Comments